Home » Ondernemen » Klanten werven in 2025: 6 eerlijke tips voor dienstverleners

Klanten werven in 2025: 6 eerlijke tips voor dienstverleners

Klanten vinden is voor elke ondernemer een uitdaging, zeker als je net begint. In 2025 wordt het steeds belangrijker om op te vallen in een competitieve markt. Er zijn talloze manieren om klanten te werven, zoals cold marketing, online marketing, netwerken, betaalde advertenties… Niet elke methode werkt voor iedereen. De beste aanpak hangt af van je branche, je budget en in welke fase je bedrijf zich bevindt. Een starter zonder netwerk heeft andere strategieën nodig dan een gevestigd bedrijf met een bestaande klantenkring.

In dit artikel deel ik 6 tips die mij persoonlijk hebben geholpen om een meer klanten te genereren. Dit zijn geen ingewikkelde theorieën, maar praktische en eerlijke tips die vooral nuttig zijn voor dienstverleners en starters. Misschien lijken ze simpel, maar vaak is de basis het belangrijkste voor een duurzame groei.

Wil jij in 2025 meer klanten aantrekken en je bedrijf laten groeien? Lees dan zeker verder!

Kan ik je ergens mee helpen?

1. Duidelijke positionering

Vooraleer je op zoek gaat naar klanten, moet je weten wie jouw ideale klant is en wat jij hen te bieden hebt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke problemen los ik op?
  • Wat maakt mijn aanbod uniek?
  • Wie heeft mijn dienst of product echt nodig?

 

Is je aanbod wel echt helder en is de focus er? Toen ik startte met ondernemen, was mijn aanbod heel breed. Ik kreeg aanvragen voor visitekaartjes, flyers, menukaarten, banners, websites, enzovoort. Maar als je je zo breed positioneert, ben je niet duidelijk. Het is best om je te specialiseren in iets – je kan niet in alles even goed zijn. Net zoals bij mij: ik heb gekozen voor websites omdat ik dit het liefst doe en zo veel meer resultaten kan garanderen voor mijn klanten. Sommige bedrijven specialiseren zich nog specifieker, zoals “Websites voor vastgoedbedrijven” – dat is al heel gericht.

 

 

2. Online zichtbaarheid vergroten

Mensen moeten weten dat je bestaat. Dit kan op verschillende manieren:

 

Website

Zorg ervoor dat je website professioneel oogt en geoptimaliseerd is voor Google. Zo word je gevonden wanneer potentiële klanten zoeken naar jouw diensten. Als een startende dienstverlener mij contacteert, raad ik meestal aan om te beginnen met een landingspagina waar hun aanbod helder is en de teksten doelgericht zijn geschreven voor hun doelgroep.

Enkele secties die ik meestal op deze landingspagina zet:

  • Inleidende sectie – Kort wat je doet, voor wie, en wat de volgende stap is met een call-to-action knop naar het contactformulier.
  • Aanbod sectie – Wat je doet, iets gedetailleerder met een afbeelding en korte uitleg.
  • Werkwijze sectie – Hoe je te werk gaat.
  • Referenties & Reviews – Vertrouwen opbouwen (al kan dit lastiger zijn als starter).
  • Meest gestelde vragen – Veelvoorkomende vragen en antwoorden.
  • Contactformulier – Makkelijk te bereiken voor een offerte of kennismakingsgesprek.

 

In de toekomst kan je verder uitbreiden, maar je aanbod groeit mee met je bedrijf. Net zoals ik nog steeds aanpassingen doe aan mijn eigen website.

Mocht je interesse hebben in een websitebouwer die je helpt groeien, je weet me te contacteren 😉 (even zelfreclame tussendoor, oeps).

 

 

Sociale media

Sociale media is enorm belangrijk. Post zoveel mogelijk waardevolle content. Hoe kan je aan meer klanten raken als mensen je nooit zien passeren of niet weten wat je doet? Hiervoor raad ik aan om één platform volledig te focussen totdat je ziet wat je ermee bereikt.

Wat ik vooral doe:

  • LinkedIn: Omdat mijn doelgroep (dienstverleners) hierop zit.
  • Instagram & Facebook: Hier post ik regelmatig realisaties en soms iets anders om de pagina actief te houden.

 

Probeer ook alles bij te houden:

  • Hoeveel bereik had ik via dat platform?
  • Hoeveel klanten kwamen hieruit?
  • Hoeveel connecties heb ik gemaakt?
  • Hoeveel posts deden het goed?

 

Zo kan je meten wat werkt voor jou en wat niet, en of je je aanpak moet veranderen.

 

 

Google Bedrijfsprofiel

Dit is super waardevol om direct lokaal vindbaar te zijn. Zet dit zo snel mogelijk op! Sommige bedrijven bestaan al jaren, maar hebben hun bedrijfsprofiel nog niet geclaimd.

✅ Vul je profiel volledig in: bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website en openingsuren. Zorg ervoor dat deze gegevens overal consistent zijn.

✅ Kies de juiste categorieën zodat Google begrijpt welke diensten je aanbiedt.

✅ Voeg foto’s toe van je bedrijf, team en afgeronde projecten. Bedrijven met foto’s krijgen tot 35% meer kliks!

✅ Vraag om reviews: positieve beoordelingen verhogen je zichtbaarheid en geloofwaardigheid. Reageer ook op alle reviews.

✅ Post regelmatig updates over aanbiedingen, nieuws en tips om je profiel actief te houden.

Heb je hier hulp bij nodig? Twijfel niet om mij te contacteren.

 

 

 

 

3. Netwerken & samenwerkingen

Netwerken is heel waardevol. Leer mensen kennen – je kan veel leren uit de ervaringen van anderen en zo groeien. Dit hoeft niet per se direct samenwerkingen te zijn, maar help anderen en je zal op termijn ook geholpen worden.

Probeer ook top of mind te blijven. Veel bedrijven willen nu zo snel mogelijk klanten, maar focus op de lange termijn is soms belangrijker. Hoe vaker mensen jou zien of van je horen, hoe groter de kans dat ze op termijn klant worden.

 

 

 

4. Werk aan je portfolio & eerste klanten (zelfs gratis indien nodig)

Mijn eerste websites maakte ik toen ik 14 jaar was. Toen ik 16 was, verkocht ik mijn eerste website voor een laag bedrag aan de horecazaak waar ik toen als jobstudent werkte. Heel uitgebreid – menukaart, dashboard – maar hierdoor heb ik veel geleerd. Natuurlijk is het afhankelijk van de situatie, maar op dat moment had ik niets te verliezen en kon ik waardevolle ervaring opbouwen.

Door je eerste klanten gratis of tegen een lager tarief te helpen, kan je vertrouwen opbouwen, referenties verzamelen en jezelf verbeteren in je vak. Dit maakt het later makkelijker om betalende klanten te vinden.

 

 

 

5. Adverteren? Wacht nog even!

Online adverteren via Facebook Ads, Google Ads of LinkedIn Ads kan effectief zijn, maar voor starters is dit niet altijd de beste strategie. Wanneer je begint met adverteren, zullen mensen vaak eerst op je profiel klikken. Als ze zien dat je maar 3 volgers en 2 posts hebt, zullen ze je minder snel vertrouwen.

Zorg er eerst voor dat je sociale media-profielen professioneel ogen, dat je al enkele volgers hebt en waardevolle content deelt. Pas als je een solide online aanwezigheid hebt, is het interessant om te investeren in advertenties.

 

 

 

6. Gratis waarde geven

Potentiële klanten willen vaak eerst vertrouwen opbouwen voordat ze iets kopen. Bied hen gratis waarde aan, zoals:

  • Een whitepaper of e-book over een relevant onderwerp.
  • Een gratis audit of scan van hun huidige situatie.
  • Een gratis kennismakingsgesprek waarin je waardevolle inzichten deelt.

 

 

Met deze strategieën kan je een continue stroom van klanten opbouwen. Het vraagt werk en geduld, maar door consistent in te zetten op zichtbaarheid, netwerken en waarde bieden, zorg je ervoor dat klanten jou vinden en niet andersom. Start klein, bouw je netwerk en expertise op, en pas daarna investeer je in advertenties.

 

IN DIT ARTIKEL

Gerelateerde artikelen

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe website te laten maken? Of misschien is jouw huidige site toe aan een grondige update? In dit uitgebreide artikel ontdek je waar je écht op moet letten, welke veelgemaakte fouten je best vermijdt én krijg je 27 praktische tips waarmee je jouw website succesvol laat scoren in Google én bij je bezoekers.

Wil je jouw website beter vindbaar maken in Google? SEO (Search Engine Optimization) zorgt voor gratis en waardevol verkeer naar je site. Of je nu net start of al gevorderd bent, dit artikel neemt je mee van basisstappen tot geavanceerde technieken.

Website marketing is de sleutel tot online succes. Het draait om het aantrekken van bezoekers en hen omzetten in klanten. Een mooie website alleen is niet genoeg. Je moet ervoor zorgen dat je gevonden wordt en dat bezoekers actie ondernemen. In dit artikel ontdek je wat website marketing is, hoe je het inzet en welke strategieën werken voor zowel kleine als grote bedrijven.

Twijfels over je website of marketing? Bel me even of stuur een WhatsApp, ik help je graag verder!